Кілька правил зберігання дитячих сумішей

Правильне зберігання дитячих сумішей безумовно впливає на безпеку та здоров’я малюка. Саме тому батькам необхідно знати скільки можна зберігати готову суміш, у яких умовах вона залишається безпечною та коли її слід утилізувати. Адже недотримання правил спричиняє втрату поживних властивостей та навіть стає причиною кишкових інфекцій.
Скільки зберігається готова суміш
Готова суміш для новонароджених не підлягає тривалому зберіганню, тому залишати в пляшечці ні при кімнатній температурі, ні в холодильнику не рекомендується. Найкращий варіант – щоразу готувати свіжу порцію в кількості, необхідній для одного годування. Це допоможе уникнути розмноження шкідливих бактерій, зберігаючи всі корисні властивості продукту.
Тож скільки може стояти готова суміш? При кімнатній температурі вона залишається безпечною не більше 1-2 годин, а в спекотні дні цей термін скорочується до 30-40 хвилин. Попри нормальний вигляд і відсутність стороннього запаху, в ній вже можуть активно розмножуватися бактерії, які здатні спровокувати розлади травлення, серйозні кишкові інфекції та інші неприємності.
Холодильник теж не є найкращим варіантом для зберігання. Ще одне поширене запитання: чи можна підігрівати дитячу суміш повторно? Відповідь однозначна – ні. Повторне нагрівання призводить до руйнування важливих поживних речовин і швидкому розвитку бактерій.
Щоб уникнути залишків суміші потрібно:
- точно визначати необхідну порцію відповідно до віку та апетиту дитини;
- використовувати мірні ложечки для розрахунку кількості сухої суміші перед приготуванням;
- розділяти порції – замість приготування великої кількості одразу, готуйте за потреби.
Пам’ятайте, щойно приготоване харчування – найкращий вибір для малечі. Дотримання цих правил допоможе зберегти його користь та безпеку для дитячого організму.
Скільки можна зберігати відкриту дитячу суміш
Задаючись питанням скільки може бути відкрита дитяча суміш важливо розуміти, що відкритий продукт змінює свої властивості під впливом кисню, вологи та температури, тому неправильне зберігання здатне призвести до розмноження бактерій.
Якщо говорити про порошкові продукти, то за відкриття упаковки вони зберігаються не більше 14 днів за умови дотримання всіх вказівок, зазначених виробником:
- сухе, прохолодне місце, подалі від сонячного світла та вологи;
- оптимальна температура від 0°C до +25°C;
- вологість повітря не повинна перевищувати 75%;
- категорично не можна зберігати порошкову суміш у холодильнику через ризик відволоження, провокуючи появу грудочок і втрати поживних властивостей. Крім того, при потраплянні вологи можливе розмноження патогенних мікроорганізмів, небезпечних для здоров’я дитини.
Щоб уникнути передчасного псування продукту, завжди використовуйте суху, чисту ложку для набору, а пакування щільно закривайте після кожного використання. До того ж, уважно перевіряйте інформацію про строки на пакуванні, адже різне дитяче харчування термін придатності також має різний.
Виникнення бульбашок у суміші
Поява пінки при приготуванні молочних продуктів не вказує не зіпсованість харчування й у більшості випадків таке явище не є проблемою. Розглянемо основні можливі причини чому суміш піниться:⠀
- надмірне збовтування пляшечки – надто інтенсивне змішування утворює бульбашки повітря, сприяючи появі піни;
- невідповідна температура води впливає на процес розчинення та призводить до утворення піни. Необхідно дотримуватися температурних рекомендацій виробника, пам’ятаючи, що найкращим варіантом для приготування буде вода дитяча;
- неправильне співвідношення – недотримання пропорцій порошку відносно води здатне вплинути на консистенцію, сприяючи піноутворенню;
- часткове розчинення – нерівномірне перемішування чи використання недостатньої кількості рідини іноді залишає мікрочастинки порошку, які утворюють піну;
- особливості складу – натуральний молочний жир має більшу схильність до появи піни в порівнянні з продуктами, які містять знежирену молочну складову чи підвищений вміст рослинних олій;
- переповнена пляшечка – замало простору для змішування у пляшечці не дозволяє повітрю виходити назовні, сприяючи утворенню піни.
Слід стежити, щоб у пляшечці не залишалося надто багато бульбашок повітря, адже їх потрапляння в шлунок під час годування спричиняє дискомфорт, підвищене газоутворення, зригування після їжі. Для уникнення таких наслідків, потрібно правильно готувати суміш, ретельно перемішуючи без надмірного збовтування. А якщо виникають питання чи сумніви щодо травлення малюка, не зволікайте – зверніться за консультацією до педіатра.
Як перевірити придатність суміші
Окрім перевірки терміну придатності, варто звернути увагу на зовнішній вигляд продукту та смакові характеристики. Якщо суміш змінила свій запах, текстуру, наприклад, стала грудочками, покрилася плівкою – це однозначно вказує на її псування. Кожна матуся знайома зі смаком обраного продукту: зазвичай він солодкуватий, як суміш Малютка, а деякі можуть мати ледь помітну гірчинку, скажімо, через особливість зернових у суміш Малиш. Тож, за виявлення змін у смакових якостях або зовнішньому вигляді, не слід давати таке харчування дитині.
Скільки може зберігатись грудне молоко
Грудне молоко є найкращим харчуванням для новонароджених і малюків, оскільки воно забезпечує їх всіма необхідними поживними речовинами, імунними клітинами та ферментами для здорового росту й розвитку. Його важливість важко переоцінити – не тільки підтримує фізичне здоров’я, а також сприяє емоційному та психологічному благополуччю.
Однак у багатьох ситуаціях, таких як повернення мами до роботи, необхідність поїздок, складнощі з годуванням на вимогу, виникає потреба в зберіганні молока чи використанні Малиш дитяче харчування. Це дозволяє забезпечити діток необхідною кількістю їжі навіть тоді, коли мама не поруч. Ось чому важливо знати як зберігати готову суміш і грудне молоко без втрати корисних властивостей та безпечності.
Погляньмо, скільки часу може стояти грудне молоко при кімнатній температурі та інших умовах:
- кімнатна температура (до 25°C) – максимальний час 4 години. Використання молока, яке стояло довше вказаного терміну здатне спричинити кишкові інфекції та інші неприємності у немовляти;
- холодильник (до 4°C) – 3-5 діб за умови його належної роботи. Розміщувати варто в задній частині, подалі від дверей;
- морозильна камера (до -18°C) – оптимальний час пів року, максимальний – рік;
- розморожування – не більше 24 годин. Після цього його не слід повторно заморожувати й використовувати.
Слід пам’ятати, молоко не можна зберігати довше рекомендованого терміну, оскільки це може призвести до погіршення його якості та становити ризик для здоров’я дитини. У разі актуальності додаткових продуктів, здатних забезпечити повноцінне насичення малечі, на допомогу прийде дитяча каша Малиш в асортименті.
Як правильно заморожувати грудне молоко
Правильне заморожування – важливий крок у зберіганні корисних властивостей та безпеці для малечі. Ось кілька рекомендацій для правильного процесу:
- перед заморожуванням молоко повинно бути тільки-но зціджене та охолоджене до кімнатної температури. Залишене на кілька годин при кімнатній температурі слід охолодити в холодильнику перед заморожуванням;
- не слід змішувати свіже з попередньо зібраним;
- використовуйте спеціальні зберігаючі контейнери – пластикові чи скляні банки, пакети для заморожування грудного молока, ємності з герметичною кришкою;
- обов’язково вказуйте дату і час зціджування для контролю термінів зберігання;
- заморожуйте порціями, що відповідають одній-двом годівлям;
- використовуйте морозильник з температурою не вищою за -18°C. Пам’ятайте, заморозка має бути якомога швидшою, тому не слід наповнювати морозильник занадто сильно;
- для максимального збереження корисних властивостей краще використати заготовки в межах 3-4 місяців.
Розморожуйте молоко повільно в холодильнику або під теплою водою, зберігаючи всі його властивості. Не використовуйте мікрохвильову піч для прискорення процесу чи підігріву, уникаючи втрати корисних речовин. Після розморозки зберігайте в холодильнику до 24 годин.